Πριν λίγες μέρες διάβασα ένα άρθρο για τον Salt Bae, ή κατά κόσμο Νουσρέτ Γκιοκτσέ. Και αν δεν σου λέει κάτι το όνομα, σε ενημερώνω πως πρόκειται για τον γείτονα μας, γνωστό Σεφ, γνωστότερο influencer, με μεγάλη αγάπη για το αλάτι και την Ελλάδα. Όχι ακριβώς όλη την Ελλάδα, αλλά περισσότερο για τη Μύκονο και τον Ρέμο.

Ο φίλος μας αυτός, παρόλο που αποκομίζει τεράστια κέρδη χρεώνοντας μια μπριζόλα, όσο ένα τετραγωνικό μέτρο στην Κυψέλη, κάνει οικονομία κλείνοντας τη θέρμανση στο εστιατόριο που διατηρεί στο Λονδίνο. Αναλυτικά την είδηση μπορείς να τη διαβάσεις εδώ.

Στο ebook που κατέβασες (και ελπίζω να διάβασες προσεκτικά) αναφέρω πως η #3 θανάσιμη παγίδα για τις επιχειρήσεις εστίασης το 2024 είναι το αυξημένο κόστος λειτουργίας. Επιπλέον, στις 6+1 δράσεις που μπορείς να λάβεις άμεσα, στην παράγραφο νο4, γράφω αναλυτικά για την Εξοικονόμηση Πόρων και Ενέργειας.

Ψάχνω στη λίστα με τα email μου για να βρω το email του Νουσρέτ, γιατί είμαι σίγουρος πως με διαβάζει. Μετά σκέφτομαι πως το ebook δεν έχει μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (ακόμη!) άρα θα του πέφτει λιγάκι δύσκολο. Βέβαια μπορεί να έχει μάθει και ελληνικά, καθώς περνά αρκετό καιρό στο εστιατόριο που έχει ανοίξει στη χώρα μας. Περίεργα πράγματα.

Και αν τελικά δεν με διαβάζει (που είναι το πιθανότερο), γιατί ένας τόσο επιτυχημένος εστιάτορας, που καταγράφει μεγάλα κέρδη προσπαθεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας του καταστήματος του; Για τα δικά μου μάτια είναι απλό και ταυτόχρονα κυνικό. Σκοπός μιας επιχείρησης είναι το κέρδος. Και ο Νουσρέτ είναι πάνω από όλα επιχειρηματίας. Και μάλιστα πολύ επιτυχημένος.

Το κέρδος σε μια επιχείρηση μεγαλώνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να αυξηθούν τα έσοδα. Αυτό γίνεται μέσω της διαφήμισης (ο Νουσρέτ είναι «πρύτανης» στο μάρκετιγκ) που απαιτεί περισσότερο χρόνο. Για τη διαφήμιση θα γράψω σε επόμενη επικοινωνία. Ο δεύτερος είναι πιο άμεσος και αφορά στη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Ο έξυπνος επιχειρηματίας φροντίζει και για τα δύο!

Το παράδειγμα του θα πρέπει να μας προβληματίσει. Αν εκείνος, που δεν έχει πρόβλημα επιβίωσης και τα κέρδη του αυξάνονται κάθε χρόνο, ψάχνει να βρει τρόπους μείωσης του κόστους λειτουργίας, μήπως θα πρέπει να αναλάβω μια αντίστοιχη δράση και εγώ; Μήπως ο κοσμογυρισμένος Σεφ βλέπει δυσκολίες στο άμεσο μέλλον της εστίασης;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα για να μειώσω το κόστος λειτουργίας του καταστήματος μου, ήταν να μειώσω το δυσβάστακτο για εκείνο, κόστος του προσωπικού. Το καλύτερο ήταν πως πέτυχα τη μείωση του κόστους, χωρίς εκπτώσεις στην εξυπηρέτηση των πελατών. Το αντίθετο θα έλεγα. Μπορείς και εσύ να κάνεις το ίδιο. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο που εφάρμοσα κι εγώ. Όμως θα πρέπει να βιαστείς. Η προσφορά γνωριμίας τελειώνει σε δυο ημέρες. Έπειτα η τιμή θα αυξηθεί.

Διεκδίκησε τη λύση που θα μειώσει άμεσα το κόστος λειτουργίας της επιχείρησής σου.

Πάτησε ΕΔΩ και πάρε την απίστευτα χαμηλή προσφορά. Η προσφορά λήγει στις 29/02 στις 21.00. Μην χάνεις άλλο χρόνο.

Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Νουσρέτ!