2024 – Η χρονιά που φτάνει στο τέλος της ήταν σημείο καμπής για την εστίαση και την άλλαξε όσο δεν άλλαξε τα τελευταία πολλά χρόνια. Από τις νέες “έξυπνες” ταμειακές μηχανές μέχρι την αλματώδη άνοδο του online delivery και την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο κλάδος μας πέρασε μια περίοδο πρωτοφανούς μεταμόρφωσης. Κι όμως, αυτό ήταν μόνο η αρχή…

 Έχοντας συνεργαστεί με εκατοντάδες καταστήματα εστίασης τα τελευταία χρόνια, βλέπω μια εντυπωσιακή αλλαγή να έρχεται. Τεχνολογίες που μέχρι χθες φάνταζαν μακρινό μέλλον, σήμερα χτυπούν την πόρτα μας. Και το 2025 θα είναι η χρονιά που θα τις καλωσορίσουμε.

 Στο σημερινό newsletter, θα εξερευνήσουμε τις τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της εστίασης. Μερικές θα σας εκπλήξουν, άλλες ίσως σας τρομάξουν, αλλά όλες θα αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούμε.

 Είσαι έτοιμη/ος για ένα ταξίδι στο μέλλον;

 Αν νομίζεις ότι η έξυπνη ταμειακή ήταν η μεγαλύτερη αλλαγή του 2024, κάτσε να δεις τι μας περιμένει το 2025. Κάποια πράγματα θα σου φανούν επιστημονική φαντασία, αλλά σου μιλάω με απόλυτη σιγουριά: έρχονται, και έρχονται γρήγορα.

 Πάμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει η νέα χρονιά:

 Πρώτον, η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στην κουζίνα σου. Όχι, δεν θα αντικαταστήσει τον σεφ σου (ακόμα), αλλά θα σου λέει με ακρίβεια πότε να παραγγείλεις υλικά, πώς να βελτιστοποιήσεις το μενού σου και ποια πιάτα θα είναι δημοφιλή ανάλογα με την εποχή, τον καιρό, ακόμα και τις τοπικές εκδηλώσεις.

 Δεύτερον, το delivery αλλάζει πρόσωπο. Τα drones παράδοσης δεν είναι πλέον σενάριο ταινίας. Ήδη μεγάλες αλυσίδες στην Ευρώπη προετοιμάζονται για παραδόσεις με drones σε προάστια, μειώνοντας δραματικά τους χρόνους παράδοσης και το κόστος. Και μην ξεχνάς τα ρομποτικά delivery που ήδη κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην Ιαπωνία.

 Τρίτον, η βιωσιμότητα γίνεται must. Οι καταναλωτές του 2025 δεν θα ρωτάνε απλά “τι έχει μέσα;”, αλλά “από πού έρχεται;” και “τι αποτύπωμα άνθρακα έχει;”. Τα εστιατόρια που θα επιβιώσουν είναι αυτά που θα μπορούν να απαντήσουν με διαφάνεια.

 Τέταρτον, έρχεται η εποχή του “phygital” (physical + digital). Φαντάσου τραπέζια με ενσωματωμένες οθόνες όπου οι πελάτες βλέπουν το φαγητό τους σε επαυξημένη πραγματικότητα πριν το παραγγείλουν. Ακούγεται περίεργο; Ήδη συμβαίνει σε εστιατόρια της Ασίας.

 Πέμπτον, η προσωποποίηση φτάνει σε άλλο επίπεδο. Τα συστήματα παραγγελίας θα “θυμούνται” τις προτιμήσεις των πελατών, τις αλλεργίες τους, ακόμα και τις διατροφικές τους συνήθειες. Η ερώτηση “Τα γνωστά;” αποκτά νέο νόημα.

Αλλά μην πανικοβάλλεσαι. Η ανθρώπινη επαφή παραμένει το κλειδί. Όλη αυτή η τεχνολογία έρχεται να συμπληρώσει, όχι να αντικαταστήσει, την εμπειρία που προσφέρεις. Το ζητούμενο είναι να την αξιοποιήσεις έξυπνα.

Το μυστικό για το 2025 είναι η ισορροπία: μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας, τεχνολογίας και ανθρώπινης επαφής, ταχύτητας και ποιότητας. Τα εστιατόρια που θα ξεχωρίσουν είναι αυτά που θα καταφέρουν να συνδυάσουν το παλιό με το νέο, διατηρώντας την ψυχή τους.

Και μην ξεχνάς: η αλλαγή είναι ευκαιρία. Όσοι προσαρμοστούν πρώτοι θα έχουν το πλεονέκτημα. Οι υπόλοιποι θα προσπαθούν να προλάβουν.

Εσύ σε ποια κατηγορία θέλεις να είσαι;